Jak vzniká med

Včely nejprve sesbírají nektar rostlin nebo medovici do tzv. medného váčku. Nektar produkují rostliny ve svých květech. Medovice je produkt především mšic, které sají mízu stromů. 

Sesbíraný nektar nebo medovici odnesou včely do úlu, kde vše zpracují a uskladňují do buněk plástů. Díky teplu, které včely produkují a také důmyslné ventilaci v úlu, odpaří přebytečnou vodu a vzniká zralý med. Ten včely konzervují uzavřením buněk voskovými víčky. 
Když je plást zavíčkovaný, je med zralý a připravený k vytáčení. Rámky se zavíčkovaným medem šetrně odvíčkujeme a vytáčíme. Poté necháme med přirozeně vyčeřit a tzv. odpočinout. 
Odebíráme vzorky medu a zasíláme do akreditované laboratoře, která provádí rozbor medu. Poté med ručně stáčíme do sklenic. A nyní je náš kvalitní a čerstvý med připraven na cestu právě na Váš stůl. Zkrátka z úlu rovnou do skleničky!