Med květový 550 g je přírodní produkt, který najdeme snad v každé domácnosti. Je právem považován za elixír mládí a dlouhověkosti. Květový med je přírodní koncentrát z květů rostlin. Je výborně stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů glukózy a fruktózy. Má žlutou až zlatavou barvu a výraznou harmonickou chuť podle nektarů okolních rostlin. Výborně se hodí do čaje, kávy, kaše, salátů nebo na pečení. U nás naučil Milan sladit kávu medem snad každou návštěvu. A naši kluci si rádi dají lžičku medu jen tak.
* včely sbírají nektar rostlin do tzv. medného váčku. Nektar produkují rostliny ve svých květech. Včely sesbíraný nektar odnesou do úlu, kde vše zpracují a uskladňují do buněk plástů. Díky teplu, které včely produkují a také důmyslné ventilaci v úlu, odpaří přebytečnou vodu a vzniká zralý med. Ten včely konzervují uzavřením buněk voskovými víčky. Zkrátka z úlu rovnou do skleničky.
Gramáž: 550 g
Výrobce: Bc. Drahomíra Hájková, Rynoltice 50, 463 53 Rynoltice
Země původu: Česká republika
Věděli jste, že?
Roční spotřeba medu na obyvatele v ČR je 0,9 kg. Aby ne, jsme totiž zemí s největším počtem včelařů v přepočtu na obyvatele. V České republice je aktuálně registrováno 62 128 včelařů s celkem 643 488 včelstvy.
Krystalizace medu
Krystalizace medu je přirozený proces, který nemá vliv na kvalitu medu. Zkrystalizovaný med je naopak známkou pravosti a toho, že s ním nebylo nevhodně zacházeno (např. přehřátí). Doba krystalizace medů se různí v závislosti na druhu medu. Především květové medy – první jarní mohou začít krystalizovat již během několika dní. Jsou však medy, které krystalizují velmi pomalu (například med akátový).
Jak ztekutit zkrystalizovaný med
Chceme-li med dočasně tekutý, můžeme jej šetrně rozehřát ve vodní lázni do 45° C. Při vyšších teplotách se zničí zdraví prospěšné látky a z medu se stává bezcenné sladidlo.
Skladování
Med je důležité skladovat v suchu, temnu a na chladném místě. Při teplotách nižších než 15° C se zpomaluje proces krystalizace. Při dodržení uvedených podmínek lze med skladovat i déle než dva roky.
Při dávkování medu používejte vždy čisté a suché točítko nebo lžíci, aby se do medu nedostaly nečistoty nebo vlhkost. Nečistoty mohou způsobit růst bakterií a kvůli vlhkosti může docházet ke kvašení medu a tudíž jeho znehodnocení.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.