Vzniká činností včel za spolupůsobení mšic a dalšího hmyzu ze šťáv převážně lesních stromů a keřů. J
Vzniká činností včel za spolupůsobení mšic a dalšího hmyzu ze šťáv převážně lesních stromů a keřů. Je vhodný pro sportovce a těžce pracující. Je vzácnější, protože jeho výskyt v roce závisí nejen na lokalitě, ale i na vývoji počasí. Obsahuje velké množství minerálních látek a je velmi hustý.
Chuť: lahodná, méně sladká
Barva: zlatavě tmavší až hnědočervená
Dostupná balení: 50 g | 200 g | 550 g | 950 g | 5 000 g (variantu vyberete po kliknutí na tlačítko koupit)
Krystalizace medu
Krystalizace medu je přirozený proces, který nemá vliv na kvalitu medu. Zkrystalizovaný med je naopak známkou pravosti a toho, že s ním nebylo nevhodně zacházeno (např. přehřátí). Doba krystalizace medů se různí v závislosti na druhu medu. Především květové medy – první jarní mohou začít krystalizovat již během několika dní. Jsou však medy, které krystalizují velmi pomalu (například med akátový).
Jak ztekutit zkrystalizovaný med
Chceme-li med dočasně tekutý, můžeme jej šetrně rozehřát ve vodní lázni do 45° C. Při vyšších teplotách se zničí zdraví prospěšné látky a z medu se stává bezcenné sladidlo.
Skladování
Med je důležité skladovat v suchu, temnu a na chladném místě. Při teplotách nižších než 15° C se zpomaluje proces krystalizace. Při dodržení uvedených podmínek lze med skladovat i déle než dva roky.